top of page

At Ambiorix siroop in de Tranendreef?

Bijgewerkt op: 20 aug. 2021

Zoals steeds heeft ieder woord in de ietwat cryptische titel van dit artikel zijn betekenis. Dat Tongeren de stad is van Ambiorix, daar was u al wel achter. En toch gaat dit artikel niet over een stadstripje naar Tongeren (daar vindt u materiaal genoeg over). En die siroop, is dat niet eerder iets van Luik?




Blijft u vooral verder lezen om de andere hints te begrijpen, u zult er geen spijt van hebben! Deze trip kan u (uiteraard) doen per elektrische fiets, Limburg is immers dé fietsprovincie. Bent u minder goed te been of gewoon niet zo sportief dan kan het ook perfect met de wagen. U trekt best een ganse dag uit voor deze trip.



Ondanks het feit dat "sirop de Liège" ongetwijfeld de bekendste siroop is, werd en wordt er aan "onze" kant van de taalgrens in het prachtige Haspengouw ook heel wat siroop gestookt. Gestookt, inderdaad.

 

Stroopfabriek van Borgloon

Van 1879 tot 1988 was dit de bakermat van de stroopproductie in Haspengouw. De twee imposante schoorstenen domineren na 150j nog steeds het landschap.

Er is een grote gratis parking aan het Stationsplein in Borgloon, de vroegere ingang bevindt zich een 150m terug aan de Stationsstraat


In de jaren daarvoor werd er vooral thuis stroop gestookt in ketels die in een schuur of gewoon onder een afdak stonden en met hout werden gestookt. Aan het einde van de 19de eeuw werd de activiteit geindustrialiseerd.

 

De fabriekssite


De stroopfabrieken verschenen overal. De familie Wynants kocht de gronden aan de Stationsstraat en wist het langste te overleven. Vanaf 1960 ging de vraag achteruit en kreeg de ganse industrie het moeilijk.


Als u door de vroegere fabriekspoort het plein opwandelt, krijgt u onmiddellijk een idee van de schaalgrootte van de productie van eertijds. U moet zich dit plein voorstellen vol appelen die meestal in vrac geleverd werden.

Naast de vroegere weegbrug vindt u ook het specialiteitenwinkeltje waar u het beste wat deze streek u te bieden heeft, kunt kopen.

De sporen op het plein zijn geen treinsporen (alhoewel de vroegere spoorlijn 23 vlakbij liep) maar sporen van de boerentram die gebruikt werd voor het transport van appelen maar ook van de afgewerkte producten.

 

Bezoek van de productie-eenheid

Op de website www.stroopfabriek.be vindt u alle informatie over een geleid bezoek. In verband met de nog steeds geldende COVID19 maatregelen in juli 2021, moet u ieder bezoek op voorhand reserveren.


U kan vrij over de site wandelen. Op het gelijkvloers bevindt zich een prachtige horecazaak waar u allerlei specialiteiten kan proeven op basis van de Loonse stroop. De regelmatige volger van onze blog weet dat ik principieel geen namen vernoem van commerciële ondernemingen.


Vlakbij dit belevingscentrum lopen ook tal van fietsroutes waarover een simpele Google zoekopdracht u alles zal vertellen.

Uiteraard kan u ook de bekende en vaak geciteerde bezienswaardigheden gaan opzoeken zoals het doorkijkkerkje van Borgloon.

f/8 * 1/160 * ISO100

Topbestemming België houdt het liever iets origineler maar niets belet u om deze prachtige plekken aan te doen!


Dat de foto hiernaast niet tijdens de zomer is genomen, was u misschien al opgevallen :)






 

Kasteel de Clee

Haspengouw is werkelijk bezaaid met kastelen. Op deze trip doen we er maar twee aan maar er is een veelvoud daarvan op een zeer kleine oppervlakte. Een dikke kilometer voorbij de stroopfabriek is dit eclestische kasteeltje al te zien van op de grote weg.


U vindt het kasteel hier.


Het werd gebouwd in 1907 voor de barones Sneyers-d'Attenhoven en werd na een hevige brand in 1933 gerestaureerd.


f/13 * 1/50 * ISO100

In samenspraak met de huidige eigenaar, de heer Broux, werd in 2010 op het domein een wijngaard aangepland van 0.7ha waar men hoofdzakelijk pinot gris verbouwt maar ook pinot blanc en chardonnay.

 

Abdij Mariënlof aka "Klooster van Colen"

In de magnifieke Colenvallei in het vlakbij gelegen gehucht Kerniel ligt dit mooie klooster.


f/10 * 1/250 * ISO100

Tweehonderd jaar lang (sinds 1822) was het de thuis eerst van de Predikheren en later van de Cisterziënzerinnen die in 2020 de abdij verlieten. Pikant detail: eerst sinds 1990 mocht het klooster officieel "abdij" heten...

Vandaag is het complex verkocht aan een projectontwikkelaar die er allicht lofts voor de happy few zal onderbrengen...

Eerst vanaf 1990 mocht het klooster officieel "abdij" genoemd worden

De houten constructie die men als "kunst" omschrijft, heb ik bewust niét gefotografeerd omdat dat in mijn beleving echt de ballen met kunst te maken heeft...


De bebloemde oprijlaan is prachtig en ademt een zeer speciale atmosfeer uit. Te zien zolang het nog kan...


Achter de gesloten poort kan Onze-Lieve-Vrouw enkel met lede ogen aanzien wat er gebeurt met "haar" abdij...


Nikon Z6 met 24-70 / f/11 * 1/80 * ISO100
 

Beste lezer, hopelijk bevalt het artikel u. Al de content op deze website wordt u volledig gratis aangeboden. In het korte filmpje "The making of... - YouTube" leg ik u kort uit hoe een artikel als dit tot stand komt. Er komt meer bij kijken dan u misschien denkt!


Uw blogger is ook fotograaf. Als dank voor uw interesse, kunt u door een klik op de knop een kortingsbon downloaden voor een fotoshoot. Met plezier maak ik uw portret, dat van uw kinderen, familie, huisdier of evenement.


Vergeet na het afdrukken zeker niet verder te lezen!


 


Tranendreef

Misschien zit u te wachten op de verdere verklaring van de cryptische titel van dit artikel. Hier is het volgende tipje van de sluier.... we rijden nu een beetje naar het zuiden naar de Tranendreef.


U vindt de Tranendreef hier.


De Tranendreef is een magnifieke lindendreef gelegen op het Haspengouwse platteland. Of Ambiorix hier ooit geweest is, laat ik geheel uw verbeelding over, maar het zou zomaar kunnen!


f/10 * 1/250 * ISO100

f14 * 1/160 * ISO100

De Nederlander Dré Wapenaar ontwierp vier boomtenten die vastgemaakt zijn aan hoogstambomen, waar je tussen april en september kan kamperen in wel zeer bijzondere omstandigheden.

In de dreef vind je ook een zit-, bbq-, was- en toilet unit.


De enige manier om in en uit de boomtenten te komen, is via een ladder. Details over deze authentieke en zeer bijzondere vorm van kamperen vindt u op deze website.

 

Gors-Opleeuw

Eén van de andere onooglijke gehuchten in deze streek is Gors, een kleine 7km ten noorden van de Tranendreef. Gors is zó mooi en zo pittoresk dat ik hier echt verschillende uren heb "versleten".


Op het kleine dorpspleintje is er meestal wel parkeerplaats.


Achteraan het kerkje in de vroegere pastorie is er een zeer pittoresk "fietshotel en -café". De naam wordt om gekende redenen niet genoemd maar het is er zeer aangenaam toeven.


Klik op de foto's voor een volledig beeld.


 

Dorpspomp

Wat is daar nu speciaal aan, kan u denken? In de eerste plaats het feit dat deze gothische dorpspomp uit 1845eerst in Tongeren stond als publieke sanitaire voorziening. In 1905 werd ze naar Gors verhuisd en sinds 1986 is ze geklasseerd.


 

Kasteel van Gors

Alhoewel de Heren van Gorsleeuw al in de 13de eeuw vermeld worden, zijn er nooit resten uit die tijd teruggevonden. De oudste delen van huidige kasteel zijn 17de eeuws, gebouwd in Maaslandse renaissance stijl. Achtereenvolgende ingrijpende verbouwingen in 1820 door Baron de Copis en ook nog in de 20ste eeuw gaven het kasteel zijn huidige uitzicht.

Tegenwoordig is het eigendom van de Mechelse zakenman Joris Dillen.


f/10 * 1/80 * ISO125
 

Neerhof

Oorspronkelijk stond het neerhof dichter tegen het kasteel. De boerderij werd in 1865 afgebroken en even verderop opnieuw opgebouwd.


f/10 * 1/80 * ISO125

Vlak naast de ingang van het kerkhof, vindt u nog het originele bakhuis. Ik heb er geen foto's van genomen omdat de goed bewaarde bakovens een eerder lugubere herinnering bovenhaalden aan de Poolse concentratiekampen die ik een aantal jaar geleden bezocht.


Hier sluiten we het eerste deel van ons bezoek aan Groot-Borgloon af. We nemen nu de nabijgelegen N20 (Tongersesteenweg) en gaan nog snel wat sfeer snuiven in Tongeren.



 

Tongeren

Ondertussen is u de titel van het artikel al wel duidelijk geworden. De associatie van Ambiorix met Tongeren was een "weggever". De bedoeling van mijn bezoekje aan Tongeren was niét om de volledige stad te doorkruisen, maar eerder om wat sfeer te snuiven en toe te geven aan twee zwakheden:

  1. Honger en dorst

  2. Begijnhoven

Aan het grote sportpark van Tongeren kan u (meestal betalend) parkeren.


 

Begijnhof

Reeds in 1239 woonden er begijnen in Tongeren en daarmee is dit één van de oudste begijnhoven van het land. Toen er een omwalling rond de stad werd gebouwd, kwam het begijnhof buiten de stad te liggen en kregen de begijnen een lapje grond toebedeeld binnen de muren.




Het begijnhof zelf was ook volledig ommuurd en bleef aldus volledig afgesloten van de stad. Na een periode van relatieve rust, kregen de begijnen het zwaar te verduren tijdens de godsdienststrubbelingen van de 16de eeuw. Tijdens de contrareformatie die daarop volgde, kende het begijnhof een ongekende bloei. De houten huisjes werden door stenen huizen vervangen en het aantal begijnen groeide zienderogen.


Na de Franse Revolutie werd de begijnhofpoort afgebroken en de huizen verkocht aan particulieren. Van de originele huizen blijven er nog maar enkele over. Vele huisjes werden in de 19de eeuw bijgebouwd.


Het duurde nog tot 1998 vooraleer het Tongerse begijnhof op de UNESCO lijst van werelderfgoed werd ingeschreven.

De infirmerie staat er nog; de kapel die eraan verbonden was, is vandaag een horecazaak waar ook exposities allerhande plaatsvinden.


De onderste foto is de begijnhofkerk die echter in vrij bedenkelijke staat is. Vandaag heeft het geheel een woonfunctie gekregen en wordt het begijnhof toch wel wat ontsierd door de vele auto's die er geparkeerd staan.

 

OLV-Geboorte Basiliek

De skyline van Tongeren wordt overheerst door de vierkante toren van meer dan 55m hoog. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek steunt op heel wat voorlopers. Archeologische resten onder de vloertegels leggen het stadsverleden bloot. Een verhaal van Romeinse villa’s, kleurrijke muren, verschillende belegeringen en branden, … .

Daarna volgt een religieuze erfenis van maar liefst 7 kerken in 1. Ze zijn telkens gebouwd met een ander volume en in een andere stijl: van de 4de-eeuwse Romeinse basilica tot de huidige 13de-eeuwse gotische kerk. In 1240 start de bouw van deze gotische kerk, één van de meest luisterrijke monumenten in de streek.De basiliek is een meesterwerk, waar nog eeuwenlang aan werd gebouwd en verbouwd … Dit monument is zeker een bezoek waard!

 

Teseum

Het teseum is eigenlijk de schatkamer van de basiliek en geeft ook toegang tot de achterliggende kloostergang en -tuin. Bij mijn bezoek in juli 2021 moest een bezoek echter nog op voorhand gereserveerd worden in functie van de corona-pandemie. Het teseum zelf heb ik niet bezocht maar u vindt er alles over op www.teseum.be


De foto toont enkel de buitenkant, gelegen naast de zij-ingang van de basiliek.



f/9 * 1/250 * ISO100 - met ND filter

Iets verder naar rechts ziet u het onvermijdelijke Gallo-Romeins museum van Tongeren.



 

Grote Markt

Dit stemmige plein is bijna één en al parapluutjes en terrassen. Deugddoend na de vele bezoeken die ik tijdens de verschillende golven van de pandemie bracht aan quasi lege pleinen.



Gezeten op één van deze terrasjes en onder het genot van wat gerstenat, geniet ik als afsluiter van deze dag van het uitzicht van het bekende standbeeld van Ambiorix en de imposante toren.



Ik wens u veel plezier in Borgloon en Tongeren, met of zonder Ambiorix!
Bevalt deze blog u? 

Mag ik u vragen om nog enkele minuten van uw tijd te spenderen om kennis te maken met de blogger via de link DE FOTOGRAAF | PeVe Visuals? Het zou me veel plezier doen uw fotograaf te mogen zijn tijdens een fotoshoot!

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page