top of page

Ga eens t(e)utteren in We(u)tteren!

Bijgewerkt op: 24 jul. 2021

In de volksmond wordt "Teuttereweuttere" gebruikt als aanduiding voor een onbekende plaats, vaak in de context van "het zijn je zaken niet".

Dat Wetteren wel degelijk bestaat, weet u wel maar weet u waar het ligt en... wist u dat er bier gebrouwen wordt in kerken en watermolens?


Of dat met de spotnaam van de Wetteraars te maken heeft, laat ik aan uw oordeel over.... de inwoners van deze gemeente noemt men "haringfretters"... De allusie die in de titel van het artikel gemaakt wordt, is u ondertussen ook duidelijk.


Deze trip is goed voor een ontdekkingsreis van een halve dag, zonder natuurwandeling. U hebt hiervoor een auto of (elektrische) fiets nodig.


In Wetteren wordt bier gebrouwen in kerken en watermolens

Verwacht in Wetteren geen wereldschokkend erfgoed dat op de UNESCO lijst staat. De gemeente ligt in de driehoek Dendermonde - Aalst - Gent, vlak aan de Schelde



Op dit tripje gaan we:

  • De zonsopgang bekijken in de Kalkense Meersen

  • Wandelen door het centrum van Wetteren

  • Een toertje maken in de omgeving met enkele stops bij verrassend mooi erfgoed en... de brouwerijen


Om de noodlijdende ondernemers een hart onder de riem te steken, maakt Topbestemming België éénmalig een uitzondering: in dit artikel vernoemen we de kleine ondernemingen van Wetteren die bijzonder getroffen zijn door de COVID-19 crisis.  Zij betalen hiervoor niets.
 

Kalkense Meersen

Als u de zonsopgang wil zien, moet u natuurlijk vrij vroeg uit de veren. De mooiste zonsopgangen ziet u als het niet of weinig bewolkt is. Check daarom eerst de weersvoorspelling op deze website. Ik beloof u dat het de moeite loont om eens vroeg op te staan!


De Kalkense Meersen is een bijzonder groot natuurgebied van meer dan 100ha dat zich uitstrekt over verschillende gemeenten. Het is één van de laatste stiltegebieden in Vlaanderen; er zijn heel wat fiets- en wandelroutes die allemaal uitgelegd staan op de website van Natuurpunt.


Een natuurgebied kan u uiteraard niet zomaar binnenrijden met de auto. Als u niet heel goed te been bent, kan u voorzichtig langs de Passerelle langs de Scheldeboorden rijden tot aan de monding van de Kalkense vaart. Wees wel bijzonder voorzichtig omdat er veel fietsers komen, ook 's ochtends!

Via de Passerelle en de Tragelweg kan u met de auto tot aan de monding van de Kalkense vaart geraken.


Beter is uw wagen aan de voetgangersbrug te parkeren en te genieten van een prachtige wandeling!

Op dit punt kijkt u over de Schelde en de kerk van Schellebelle.


De Kalkense Vaart is eigenlijk de vroegere Scheldebedding die rechtgetrokken werd ten behoeve van de scheepvaart. Tijdens het seizoen is de plek populair bij karpervissers. U bent hier trouwens al op het grondgebied van deelgemeente Schellebelle.


Geniet van de opkomende zon. Als u verder door wandelt via de Aard, komt u aan het veer van Schellebelle waar alle wandelingen beginnen.



 

Geen vroege vogel? Neem het veer naar de Kalkense Meersen

U wil wel een wandel- of fietstocht maken in de natuur maar dat vroeg opstaan is er te veel aan? Dan rijdt u best naar Schellebelle waar u uw wagen gratis kan parkeren op de parking voor de kerk. Naast het parochiehuis ziet u de pijl naar het gratis veer over de Schelde.

GPS: Dorp, Schellebelle. Hier kan u gratis parkeren om het veer naar de overkant van de Schelde te nemen, recht de natuur in.


U kan hier te voet of per fiets de Schelde overvaren naar de Aard waar alle wandelingen beginnen. U kan er ook een terrasje doen en genieten van een streekbiertje (als de horeca opnieuw open mag natuurlijk).

Meer informatie over het veer vindt u op deze website

Hier kan u informatie vinden over wandelingen en het natuurgebied Kalkense Meersen


 

Wetteren-City


Na uw (ochtend)wandeling maken we even een klein toertje door Wetteren. Al was het maar omdat er een verwantschap is tussen de 19de eeuwse burgemeester Charles Hippolyte Vilain XIIII die de gemeente vorm gaf en een naamgenoot waarvan sprake is in deze blogpost over Leut.


De foto's hieronder zijn genomen van op de "passerelle", de voetgangersbrug die het centrum van Wetteren verbindt met de andere Schelde-oever. Jammer genoeg is het zicht op het centrum ontsierd door moderne gebouwen.


Laat ons starten op de markt. U kan er trouwens ook uw wagen parkeren.


 

St.-Gertrudiskerk en de reuzen


Wat u allicht al opgevallen was, is de St. Gertrudiskerk die van ver te zien is. De stijl van dit gebouw is redelijk speciaal. De kerk is naar "kerkmaatstaven" dan ook vrij nieuw.

Vanwege de industrialisering en de bouw van de buskruitfabriek in Wetteren (zie verder), telde de gemeente in de helft van de 19de eeuw al bijna 10.000 zielen. De Romaanse kerk was veel te klein.

Alhoewel de toenmalige pastoor liever de bestaande kerk zou uitgebreid gezien hebben, dreef de burgemeester Charles Hippolyte Vilain XIIII zijn zin door en liet de oude kerk slopen.


De burgemeester was namelijk niet verstoken van enige megalomanie; hij wilde een ruim marktplein aanleggen met een "stadhuis", alhoewel Wetteren geen stad is. Tot op vandaag spreekt men trouwens over het stadhuis.

Architect Louis Minard koos voor een rondbogenstijl met romaanse, gothische en byzantijnse elementen. De zijtorens doen eerder denken aan minaretten.


De toren is 65m hoog en in het priesterkoor waren loges van waar de adel de mis kon volgen.


De nieuwe kerk werd in 1866 ingewijd door de Gentse bisschop.


De voormalige koster Arsène Goedertier was een verdachte in de kunstroof van de Rechtvaardige Rechters. De kerk is meermaals doorzocht door het gerecht.

 

Reus en Reuzin

Wetteren heeft iets met reuzen. Er bestaan tal van reuzenlegendes en er zijn ook meerdere reuzen in de gemeente.



De twee oudste reuzen hebben een thuis gekregen achteraan in de kerk. Deze oer-reuzen zijn meer dan 400j oud! Ze worden voor het eerst vermeld in geschriften uit 1622.


Samen met de reuzen van Antwerpen, Mechelen en Ath behoren ze tot de oudste van het land

Wil u meer lezen over de reuzen van Wetteren? Kijk dan eens op de website Reuzen van Vlaanderen.


 

Stadhuis

De bouw van het stadhuis (of beter: gemeentehuis) begon in dezelfde periode als de kerk. Hiervoor koos de architect een typisch Franse stijl die eigen was aan de 19de eeuw. De burgemeester bepaalde mee de stijl; hij stond erop om zijn gemeente het cachet en het uitzicht van een stad te geven.



 

Wegvoeringstraat

We wandelen even de Wegvoeringstraat in die uitkomt op de Markt. Na 100m vindt u op uw linkerkant het St. Gertrudiscollege.


 

Villa Julia

Vandaag huisvest dit gebouwtje de directie van de school en de concierge. Het werd echter gebouwd eind 19de eeuw door Alphonse Buysse, eigenaar van de gelijknamige bloemmolens, lid van de franstalige bourgeoisie, liberaal gemeenteraadslid, autoliefhebber en vrijmetselaar.

De villa is niet toegankelijk en ligt achter een hek.


 

Schoolgebouwen en kasteel

De school is een prachtig voorbeeld van de art deco stijl tijdens het interbellum (periode tussen de twee wereldoorlogen). De klokkentoren van de school is eveneens een landmark en van ver zichtbaar. In de school bevindt zich eveneens een prachtige art deco kapel maar die is niet te bezoeken.



Het kasteel werd gebouwd door burggraaf de Vilain XIIII in neoclassistische stijl. U hebt een zeer mooi zicht op het kasteel van op de andere oever van de Schelde. Na het overlijden van de tweede echtgenote van de burggraaf in 1901 kwam het gebouw in handen van "les Dames du Sacré Coeur" die er zich vestigden en er later een pensionaat aan bouwden.


Neem dezelfde weg terug naar uw wagen. De rest van de trip maken we per auto of fiets. De afstand is ongeveer 13km (enkel)

 

Kasteel Cooppal en buskruitmolen

Dit neoclassistische kasteeltje op zich is misschien niet zo speciaal. De geschiedenis erachter des te meer. Van 1778 tot in 1966 stond hier de buskruitfabriek van de Antwerpse familie Cooppal. Deze fabriek genoot internationale faam en kreeg in 1847 zelfs het predikaat "Koninklijke Buskruifabriek".


GPS adres Cooppallaan, Wetteren. Het kasteeltje vindt u hier.


De familie Cooppal was bijzonder genereus voor haar werknemers. Zo was er een spaarkas en konden de arbeiders tegen zeer lage rente geld lenen om huizen te bouwen. De fabriek zelf stond op de plek van het huidige moderne productiecomplex. De maalsteen hieronder is het enige authentieke overblijfsel van dit roemrijk industrieel verleden.



 

Expo GoWalt

De naam zegt u allicht niets. De foto hieronder is een zicht dat in de streek bijzonder bekend en tegelijk controversieel is.


Deze Boeing staat op het dak van Expo GoWalt van ondernemer Walter Goovaert. Hij is niet enkel eigenaar van het expo- en seminariecentrum maar ook van een schoonmaakbedrijf. Op die manier ontdekte hij dit merkwaardige vliegtuig op de luchthaven van Oostende.



De voormalige sekteleider van de Moon-sekte heeft hiermee rondgevlogen en het is ook eigendom geweest van de president van Benin. Verder heeft het jarenlang als opleidingsvliegtuig gediend. Aan de binnenkant zijn nog alle presidentiële kenmerken zichtbaar, zoals u kunt zien in deze reportage van Radio 2.



Meer informatie over de mogelijkheden tot het organiseren van uw evenementen vindt u op Home (expogowalt.be)


U ziet het vliegtuig als u over de N400 rijdt in de richting van Kwatrecht waar we eindelijk de onverlaten vinden die bier brouwen in een kerk.


De laatste stops hebben op één na te maken met eten of drinken

 

Heilig Hart brouwerij

Hans Dusselier wilde een kerk kopen om een andere en zinvolle bestemming te geven met respect voor de originele elementen.



Na contact met het bisdom kwam hij terecht in de voormalige H. Hartkerk in Kwatrecht. Hij richtte er zijn brouwerij in waar hij niet enkel bier brouwt, maar ook biologische wijn en sakè.


GPS adres: Brusselsesteenweg 85A - Wetteren of klik hier



In dit mooie filmpje gemaakt door een collega-blogger krijgt u een goed idee hoe het er uitziet.




Het bier van de H. Hart brouwerij wordt op de markt gebracht onder eigen naam "In de Naam van de Vader" en afgeleiden.  U vindt alle info en webshop op hun website.
 

Maalbroekmolen

We volgen nog even de hoofdbaan en nemen de afslag N462 naar deelgemeente Massemen.


Parkeer even uw wagen op de grote baan en wandel de Molenbeekweg ten einde. De Maalbroekmolen werd reeds in 1547 vermeld. Er zijn aanwijzingen dat dit ooit een wasserijmolen was, maar hij diende voornamelijk als graanmolen. De schoorsteen dateert uit begin 20e eeuw toen men een stoommachine plaatste om de molen aan te drijven. Die verdween echter al terug in 1910.


GPS adres: Molenbeekweg, Massemen (Wetteren) of klik hier.



De watermolen is omgebouwd tot privé-woning. U kan er dus niet binnenlopen. De omgeving is prachtig en er lopen verschillende wandelpaden langs de watermolen.

 

Microbrouwerij Pikaflor

In een deel van de watermolen vond Steffen De Backer onderdak voor zijn microbrouwerij waar hij artisanaal bier brouwt met uitsluitend Belgische hop.




Hij gebruikt hiervoor een compleet nieuw systeem dat nog nergens in België gebruikt werd.  Op zijn website vindt u een overzicht van zijn producten en een webshop.


Brouwerijbezoek is mogelijk op afspraak. Zie website.
 

Geuzenkasteel

In het noorden van Massemen in de wijk "Lambroek" liet graaf Louis d’Hespel de Flencques in 1909 een neoclassistisch kasteel bouwen op de fundamenten van een 17de eeuwse woning.


GPS adres: Lambroekstraat 90 te Wetteren of klik hier.


Het kasteel werd later gekocht door een wijnhandelaar. Bijgevolg is het privé-eigendom en het kan niet bezocht worden.


Het naastgelegen Geuzenhof is de voormalige kasteelhoeve waar nu een restaurant annex feestzalen is.


Uiteraard zijn deze mensen al maanden gesloten vanwege de Corona-crisis.  Daarom maken we voor deze keer een uitzondering en bevelen we u graag een bezoek aan.

Meer inlichtingen vindt u op hun website Home - Geuzenhof
 

Van Hauwermeirsmolen

Onze laatste stop bevindt zich eveneens in Massemen aan de overkant van de hoofdweg.


GPS adres: Watermolenstraat 64 te Wetteren of klik hier.


Deze watermolen is vandaag privé-bezit maar kan bezocht worden iedere laatste week van de maand van maart tot oktober. Hij is nog volledig maalvaardig maar men brouwt er geen bier...



De geschiedenis gaat terug tot in de 16de eeuw. De familie Van Hauwermeir koopt de molen in 1812. Aanvankelijk waren er zelfs twee molens: een graanmolen en een olieslagmolen. De oliemolen op de rechteroever van de Molenbeek is verdwenen. Ook hier werd er een stoommachine geplaatst en later ook nog een dieselgenerator (vandaar de schoorsteen).


De olieslagerij bleef in gebruik tot in de jaren '50

De volledige geschiedenis en meer informatie vindt u op de website van de watermolen.


Topbestemming België wenst u een aangename en ontspannende trip naar Wetteren!

Bevalt deze blog u? 

Mag ik u vragen om nog enkele minuten van uw tijd te spenderen om kennis te maken met de blogger via de link DE FOTOGRAAF | PeVe Visuals? Het zou me veel plezier doen uw fotograaf te mogen zijn tijdens een fotoshoot!

607 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page