top of page

Tripje romantiek "op het randje"

Bijgewerkt op: 24 jul. 2021

Bent u van plan om haar of hem "de vraag" te stellen? Iets goed te maken of gewoon zin in een romantisch en origineel avondje in de natuur? You came to the right place! Dit tripje neemt niet meer dan een uur of twee, drie in beslag en voert u langs bijzondere romantische plekken.


Hoe romantiek "op het randje" kan zijn, ontdekt u vanzelf als u het artikel leest!



De volger van deze blog weet dat Topbestemming België niet "more of the same" aanbiedt, maar eerder originele tripjes die nog niet overal online te vinden zijn. Dit tripje begint in Damme, maar volgt niet de traditionele platgelopen paden.


 

Damme, die scone


Dat mag je toch wel zeggen. Voor de traditionele bezienswaardigheden, verwijs ik u graag door naar de website van de gemeente Damme.


Ter herinnering: Damme werd gesticht in de 12de eeuw door de Graven van Vlaanderen om het economische leven aan de Noordzeekust te bevorderen. U herinnert zich nog wel uit de geschiedenislessen dat de zee toen nog tot in Brugge kwam.


Omwille van zijn strategische ligging aan de verschillende kanalen die gegraven werden om het Zwin met Brugge en Gent te verbinden, werd Damme een heel aantal keren veroverd en platgebrand door de Fransen, Engelsen en Spanjaarden en groeide uit tot een versterkte stad.


 

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Ons tripje begint aan de bekende Onze Lieve Vrouwekerk. Ligging vindt u hier.


Als u vóór 17h komt, kan u gratis de toren beklimmen om zo een mooi zicht te hebben op de omliggende polders. Nu weet ik niet of u na 201 treden nog onmiddellijk veel adem over hebt om uw geliefde gevleugelde liefdesverklaringen te doen, maar mooi is het wel. Mijn tripje begon pas om 21h dus ik heb deze beker aan mij laten voorbijgaan :)



Naast de kerk vindt u één van die typische prachtige wandelpaden naast de Damse vaart afgezoomd met de bekende dubbele bomenrij.


Voor de fotografen onder u is dit alvast een zeer mooie locatie om van uw geliefde of gewoon van de natuur enkele mooie foto's te maken!

 

Schellemolen

Omdat we toch vlakbij zijn, houden we even halt bij de Schellemolen één van de "Damse klassiekers". U bereikt deze molen door de straat van de kerk te volgen; na enkele honderden meters passeert u de markt en het stadhuis en dan kruist u onmiddellijk de Damse vaart. De molen staat 200m naar links.


U vindt alle uitleg hierover terug op de eerder genoemde website. Persoonlijk vind ik dit totaal overroepen. Er zijn in België tientallen, misschien honderden molens te bekijken en te bezoeken. Op deze plek is de Damse vaart trouwens een vuile groene rivier.



 

De Sifon


Als u dacht dat u nooit een huwelijksaanzoek zou associëren met afvalwater, dan zult u dat vanaf vandaag wél :) Dit is een bijzondere plek die ongelooflijk idyllisch en romantisch is.


U kunt zich parkeren op deze plek. De Sifon ligt ongeveer 3km buiten Damme.




U staat hier op het kruispunt van drie waterlopen: De Damse Vaart, het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal. Het landschap hier is uniek en de romantiek is niet ver te zoeken!


 

Wat is er nu eigenlijk zo speciaal aan?

Eigenlijk alles... U staat hier tussen twee parallel lopende kanalen die in de 19de eeuw werden gegraven met als bedoeling: afwatering. Het ene om het water van de Leie naar de zee af te voeren en het andere om het omgevingswater af te voeren. Omdat het gaat om afvoerkanalen, varieerde het waterpeil, wat normaal is.


Drone foto: Stephaan De Clercq

Haaks daarop loopt de Damse Vaart die veel ouder is en die al met toestemming van Napoleon Bonaparte in 1810 gegraven werd om Brugge met Sluis te verbinden. Om het waterpeil in al deze waterlopen stabiel te houden, werd een ingenieus waterkunstwerk gebouwd van kleppen en sluizen. Reeds in 1918 werd dat door de terugtrekkende Duitsers beschadigd en in 1940 door de Franse genie definitief gedynamiteerd. Het werd nooit meer hersteld.


 

Het landschap

Dit landschap is zo beroemd maar zo mooi en uitzonderlijk dat de romantiek hier achter elke boom en elk blad zit. Wandel even rond en geniet van deze natuurpracht.


Zeker 's avonds is de sfeer compleet door de vele konijnenfamilies die in de zomer vaak jongen hebben. Als dit geen pure romantiek is, beste lezer...

 

Het Zwi(e)n en Grenspaal 369

De associatie van sifon en wat daarbij hoort, vindt u toch niet zo romantisch? Geen probleem want Topbestemming België heeft nog iets in petto!


U vroeg zich al af waar dat randje nu blijft van de titel van dit artikel: here it comes! We nemen u mee naar zonsondergang aan de "Nederlandse kant" van het Zwin. Dit natuurgebied ligt vlak op de Belgisch-Nederlandse grens.


Stel uw GPS in op: Duinweg, Retranchement, Nederland. De Duinweg is een klein zijstraatje van de Zwinweg. Zorg ervoor dat u stapvoets rijdt.



Als u het wegje ziet dat omhoog gaat, parkeer dan uw wagen en volg dit wegje. Na enkele honderden meters komt u aan een witte grenspaal. Hieronder ziet u wat u te wachten staat op een gemiddelde zomeravond.


De romantiek die u voorgeschoteld krijgt, is op meer dan één vlak "op het randje":

  • U staat precies op de grenslijn tussen Nederland en België

  • Recht voor u de Schelde, links de Noordzee

  • De windmolens aan de overkant staan op een Zeeuws eiland, u staat met beide voeten op het vasteland.


Klik op iedere foto om een volledig beeld te krijgen.


Van dan af is het aan u!


Zorg dat u de ring en de fles champagne zeker bij hebt!

Bevalt deze blog u? 

Mag ik u vragen om nog enkele minuten van uw tijd te spenderen om kennis te maken met de blogger via de link DE FOTOGRAAF | PeVe Visuals? Het zou me veel plezier doen uw fotograaf te mogen zijn tijdens een fotoshoot!



145 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page