top of page

"Liège insolite": tegenstellingen, street art en special shopping

Bijgewerkt op: 29 apr. 2021

Als u dit leest, bent u "een echte". Iedere blog beweert immers speciaal en origineel te zijn. Aan u om te zien of Topbestemming België dat waarmaakt.


In het eerste deel van dit artikel hebben we een eerder klassieke tour gedaan in de oude stad. Prachtig, dat zeker. Maar Luik is nog wel wat meer dan een grote verzameling kerken.


Net omdat Luik zo authentiek is gebleven, vond ik het de moeite waard om net daaraan nog een vervolg te wijden.


Zo mooi en authentiek de Luikse historie, des te talrijker de tegenstellingen in de stad. Het eerste deel situeert zich nog in de oude binnenstad, voor het laatste deel zakken we af naar het stadsdeel Avroy langs de Maas.


Voor we de overgang maken naar het "lichtere" deel van dit artikel, kan ik niet anders dan u nog héél even meenemen in de recente geschiedenis van de stad. Namelijk naar de achterkant van het stadhuis aka "La Violette".

 

Georges Simenon, geestelijke vader van "Commissaire Maigret"


Alhoewel in de boeken de avonturen van deze illustere commissaris van de Franse "Sûreté" zich allemaal afspelen in Parijs, is de auteur ervan een onvervalste Luikenaar.


In de schaduw van het vroegere stadhuis, werd deze meester vereeuwigd en blijft op deze manier voor altijd verbonden met zijn stad. U kan zich gerust even naast hem zetten.


Georges was een veelschrijver en hanteerde vele pseudoniemen. Naast de meer dan 100 "Maigrets", schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden novellen.

Hij was van zeer eenvoudige komaf en groeide op in een sjofel appartement zonder stromend water begin 20e eeuw. Hij stierf in 1989 in Zwitserland waar hij sinds de jaren '60 woonde.


 

Special shopping

Shoppen is een "unisex" ervaring geworden. In Luik, Brussel, Amsterdam en Madrid vindt u voor 70% dezelfde boetieks terug van dezelfde ketens. Net omdat Luik een "mensenstad" is gebleven, is dat hier toch anders. Een greep.

 

Galeries & Place St. Lambert

Hier vindt u de klassieke eenheidsworst winkels. De bekende modeketens, retailers en media-giganten. Als u daarvan houdt, it's there...


 

Buitenlandse winkeltjes

Ook in Luik zijn er kolonies buitenlanders. Dat weerspiegelt zich in het stadsbeeld door bv. een Poolse winkel waar men ook uitsluitend Poolse specialiteiten aan de man brengt. Hier gevestigd in een authentiek art-deco pand.


gevestigd in een prachtig art-deco pand in de oude stad
Pools winkeltje - rue Hors Château
 

Ambachtslieden

Bijzonder verrast was ik om in het centrum van de stad dit winkeltje te vinden van een "zetelgarnierder". Dit beroep is met uitsterven bedreigd. Deze vakman geeft uw fauteuil, stoel of ganse salon een totale makeover. Kussens worden opnieuw opgevuld, stoffen of leder veranderd of hersteld. Prachtig toch in deze consumptiemaatschappij!?



Tijdens mijn wandeling door de stad kwam ik ook nog een schoenmaker tegen die met de hand en met spijkers (!) schoenen repareerde.

 

Curiosa

Typisch aan steden zijn vaak speciale winkeltjes die geen plaats vinden in de (veel te dure) commerciële centra. Je vindt ze in achteraf straatjes in minder populaire buurten.


Wat vindt u van dit souvenirwinkeltje met opschrift in overvalst "Lidjwès", onvervalst Luiks dialect.


L'autre monde


Of dit winkeltje dat een tegengewicht wil zijn voor onze "schermen maatschappij"

Met opzet plaats ik hier geen plan of kaart. Er zijn zoveel toffe straatjes en winkeltjes dat het grootste plezier erin bestaat om te flaneren en achter iedere hoek iets nieuws te ontdekken.


 

Street art


Veel doekjes ga ik er niet omheen winden, beste lezer. Street art is vandalisme. Graffiti. Maar dat er mensen bestaan die met enkel een ladder en wat spuitbussen verdraaid mooie dingen maken, valt niet te ontkennen. Het is niet mijn ding maar het is in Luik alomtegenwoordig.


Enkele voorbeeldjes


Omdat ook hierover sites bestaan die het quasi volledige openlucht-oeuvre in kaart brengen, verwijs ik graag naar deze website. U vindt er een interactieve kaart waar een groot aantal street art werken op vermeld staan.

 

Luik, stad van tegenstellingen

In dit laatste deel besteed ik graag aandacht aan de tegenstellingen die ontstaan zijn door de ontwikkelingen inzake urbanisme en architectuur in de laatste decennia.


Vlak aan de Maas op een steenworp van de Place St. Lambert vindt u het administratief gebouw van het stadsbestuur dat in december 2020 in volle restauratie was. Neergepoot temidden van het historisch centrum, vlak naast een gebouwtje waar op de gevel een jaartal staat uit de 16de eeuw....


Hoe groot kan de tegenstelling zijn?


 

Luik-Guillemins


Het laatste deel van dit artikel speelt zich in deze buurt af, tussen de Pont Fragnée en de jachthaven aan de Maas.



We starten aan het station Liège Guillemins.


Door de meeste fotografen en bloggers wordt het nieuwe station Luik-Guillemins in alle details beschreven, gefotografeerd en geprezen. Met reden want het is een prachtig gebouw dat op korte tijd niet enkel de vroegere rosse buurt heeft doen verdampen maar het ganse uitzicht van dit stadsdeel heeft veranderd. Het hangt er maar net vanaf vanuit welk standpunt je het bekijkt.


Nvdr. Vergeet niet dat u altijd schriftelijke toestemming moet hebben om het station te fotograferen, hetzij binnen of buiten. Als u foto's neemt uit de losse hand en zonder statief, wordt het meestal oogluikend toegestaan. Ook voor privé-gebruik hebt u een toestemming nodig; u hoeft dan wel geen vergoeding te betalen.

Zie website van de NMBS voor details en aanvraag.


Vermits ik geen toestemming had en nog minder de intentie om een vergoeding te betalen, ziet u enkel onderstaande foto van de eerste tegenstelling.


Links ziet u het nieuwe stationsgebouw, aan de rechterkant van deze foto ziet u nog de oude arbeidershuisjes waar jarenlang de dames van plezier hun diensten aanboden. Idem voor de omliggende straten trouwens.


Daarvan is nu niets meer te merken. Waar ze naartoe zijn, weet ik niet. Daarvoor zult u andere websites moeten raadplegen :-)


Samen met het stationsgebouw heeft ook de andere gigantische toren de skyline van gans de stad grondig veranderd en zeker het uitzicht van dit stadsdeel.





 

Torengebouw van de FOD Financiën


Kantoortoren van FOD Financiën

De verhoudingen tussen de mensen en auto's en de toren, geven u een idee van de grootte. Deze toren zult u op heel wat foto's in dit artikel zien terugkomen, zo domineert hij deze wijk.

Tussen de twee moderne kantoorgebouwen, ziet u nog de toren van het Mémorial Interallié dat tijdens het interbellum werd gebouwd ter ere van de oudstrijders van WOI.



We wandelen nu de rue Fragnée in. Op bovenstaande foto's ziet u hoe deze straat volledig gedomineerd wordt door de belastingtoren.


 

Mémorial Interalliés


Aan het einde van de straat tegen de spoorweg, hebt u een mooi zicht op het Mémorial Interalliés dat hoog boven de stad uit torent. Het werd in 1928 gebouwd in twee delen: een civiel deel en een religieus stuk met de Sacré-Coeur kerk (ontwijd in 2010).


U hebt misschien al gemerkt dat de monumenten, standbeelden en herdenkingsplaatsen voor de oorlogshelden in Luik prominent en talrijk aanwezig zijn. Luik heeft dan ook bijzonder veel te lijden gehad onder allerlei gewapende conflicten én heeft omwille van haar unieke ligging aan de Maas ook een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van het land tijdens beide wereldoorlogen. Jammer genoeg is de prijs daarvoor zeer hoog.

 

Pont de Fragnée

Deze prachtige brug overbrugt niet de Seine in Parijs maar wel degelijk de Maas. Het is bijna een anachronisme en steekt af tegen de andere moderne elementen in de buurt.



Het zal u niet verwonderen dat de Alexandre III brug in Parijs model stond voor de deze. Ze werd in 1905 door Emile Jacqmain (ja die van Brussel) ontworpen. Het ijzeren gebinte werd waarschijnlijk door de Cockerill staalfabrieken gemaakt. Ze is 117m lang en overspant de Maas. Daarachter ligt de Ourthe die in de Maas uitmondt vlak na de brug.


In 1940 werd de brug op last van het Ministerie van Oorlog opgeblazen om de oprukkende Duitsers tegen te houden. Deze bronzen engel en drie anderen werden eerst weggehaald en achteraf teruggeplaatst. Na de oorlog werd de brug gereconstrueerd en heropend in 1948.

 

Pont de Fragnée vs. de elektriciteitscentrale en treinviaduct

Van één kant van de brug bekeken, steken de achterliggende Engie-centrale en het moderne treinviaduct dat via de HST Luik verbindt met Brussel en Duitsland schril af.


Klik op de foto's voor een grote versie.


 

Isle la Boverie

Wandelt u mee langs de Maas in noordelijke richting? Weg van de brug opnieuw in de richting van de financie-toren. U zult zien dat we van de ene tegenstelling in de andere vallen.


Midden in de Maas ligt het eilandje met het prachtige museum van Schone Kunsten. Mij viel vooral de trap naar nergens op en de moderne kunstwerken tegen de gedateerde appartementsblokken. Aan de overkant van de Pont de Fragnée ziet u ook de "recente" St. Vincentius kerk, gebouwd in 1930 in gewapend beton. Hoe groot kan het verschil zijn met de antieke brug?


 

Albert I brug en het Palais des Congrès

Ik beken u eerlijk, beste lezer dat ik hier het meeste tijd heb doorgebracht omdat ik maar niet wist wat ik van deze plek moet denken. Enerzijds de moderne helihaven met aan de overkant van de Maas het gedateerde congrespaleis en zijn Tour Cynernetique, geklasseerd als Waals patrimonium...


Aan deze zijde van het water het zoveelste monument voor de gesneuvelden, het antieke beeld van Albert I schril afstekend tegen de hypermoderne toren van de belastingen...


Als u zich dan omdraait, kijkt u in het parkje van Avroy dat is opgedragen aan de Belgische verzetsstrijders. Ook hier steekt het mooie art deco gebouw op de hoek af tegen de lelijke appartementsblok er naast. Idem dito voor het monument ter ere van de verzetslieden...

 

Jachthaven

Het bezoek dat ik aan Luik bracht, viel midden in de tweede COVID19-lockdown. De waterbus en de politievoertuigen die normaal constant in beweging zijn, bleven ter plaatse. De talrijke bootjes voeren evenmin uit.


Ook het moderne beeldje staat in contrast met het antieke aquarium museum aan de overkant van de rivier.

 

Protestantse kerk

De laatste tegenstelling is misschien de meest flagrante. Het lijkt wel alsof de appartementsblokken met alle geweld het frêle protestantse kerkje willen pletten. De kerk blijft echter als een rots overeind...


Veel plezier met de tegenstellingen van Luik!


254 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page