top of page

De Kale k*kte in Kaprijkse kreken...

Bijgewerkt op: 20 sep. 2021

Bereid uw ogen voor, beste lezer! Niet omdat het onderwerp van dit artikel scatologisch zou zijn, maar wel omdat u met prachtig natuurschoon en authentieke Vlaamse cultuur zult om de ogen "geslagen" worden...


De referentie aan en foto van het "huiske" dienen voornamelijk de alliteratie in de titel. De volger van deze blog weet dat ieder woord in de titel een betekenis heeft. Lees rustig het artikel tot het einde zodat de betekenis zich langzaam voor u ontvouwt.


Er is geen garantie dat u niet onmiddellijk zin zult hebben om de wandelschoenen aan te trekken!


Vandaag gaan we op stap in het Meetjesland. Er zal wel wat gewandeld worden dus een paar stapschoenen is zeker geen overbodige luxe.

Voor deze trip trekt u toch best iets meer dan een halve dag uit. Het Meetjesland ligt in het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen, vlak tegen de Nederlandse grens. Het Meetjesland wordt afgebakend, grosso modo door de R4 van Gent naar Zelzate, de Nederlandse grens en de E40 in het zuiden. U bevindt zich op een klein uurtje rijden van Brussel.

 

Vallei van de Oude Kale

Voilà, daar heb je het al. De referentie in de titel slaat op het best bewaarde natuurgebied van het Meetjesland. Het ligt op grondgebied Vinderhoute, tussen de dorpskernen van Lovendegem en Nevele. De Kale is het mooie riviertje dat er door het landschap meandert.

We beginnen onze trip aan de Van Vlaenderensmolen. Parkeren doe je aan het kerkhof van Vinderhoute. Stel je GPS in op Molenslag 19, 9921 Vinderhoute (Lievegem), de link op Google Maps vind je hier.


 

Van Vlaenderensmolen


Enkele honderden meters verder ziet u de witte molen die het landschap domineert.



Deze ronde stenen graanmolen staat op een molenberg en werd gebouwd in 1905 ter vervanging van de houten molen die door een storm was vernield. De eerste vermelding van een molen op deze plek gaat terug tot de 16de eeuw. De huidige molen overleefde beide wereldoorlogen en werd reeds beschermd in 1945. Hij bleef in dienst tot 1958 en werd gerestaureerd in de jaren '70. Het binnenwerk kon niet meer gerestaureerd worden en het gebouw werd verkocht en heeft vandaag een woonfunctie.


Er wonen mensen in de molen en hij kan dus niet bezocht worden. Gelieve de privacy van de bewoners te respecteren
 

Wandelingen door de vallei


Laat mij iets bekennen, lieve lezer. Dit deel van de trip heb ik apart gemaakt van de rest van de uitstap. Voor de vroege vogels onder u kan ik ten zeerste aanbevelen om hier bij zonsopgang te komen wandelen. Kijkt u zelf maar naar de - al zeg ik het zelf - prachtige foto's hieronder....



Het gebied wordt door Natuurpunt beheerd. Op hun website vindt u allerlei wandelingen die goed aangeduid zijn. De kortste wandeling bedraagt 4km (rode markering) en voert u langs de beek en vochtige weidegronden, vroegere zandwinningen voorbij prachtige rijen knotwilen. Voor de vogel- en bloemenliefhebbers is dit een echt paradijs. U komt trouwens ook langs een vogelkijkhut. Er zijn ook langere wandelingen waarover u alles terugvindt op de website van Natuurpunt.


Nikon Z6 met 24-200 * f/6.3 * 1/125 * ISO200

Onderweg hebt u ook een prachtig zicht op het Dreefkasteel. Dit 18de eeuws kasteel is vanop straat niet te zien.


 

In de buurt:

 

Kaprijke

Wedden dat u Kaprijke niet kan aanduiden op de kaart? Deze verborgen parel ligt ongeveer 20km van de vallei van de Oude Kale. U moet toch rekenen dat de verplaatsing via kleine wegen door het prachtige polderlandschap een half uurtje kan duren. Ondertussen hebt u de volgende hint naar de betekenis van de titel natuurlijk begrepen.


Ik beloof u dat het de moeite waard is om eerst die verplaatsing te maken en u dan pas in de plaatselijke horeca te wagen!

Tijdens uw verplaatsing komt u door Eeklo, de hoofdstad van het Meetjesland. U kan natuurlijk een extra stop inlassen. Omdat we in deze blog voornamelijk op zoek gaan naar minder bekende plekken en rust, ben ik op deze uitstap ineens door gereden tot in Kaprijke.

U stelt best de navigatie in op het Plein te Kaprijke; u vindt er genoeg parkeerplek.


Nikon Z6 met 24-200 * f/10 * 1/200 * ISO100

 

Plein

Op het eerste zicht staan we hier op een stom grasplein. Er ontbreken nog juist enkele kwajongens die met wat kledingstukken doelpalen afbakenen en voetbal spelen.


De zon staat nu wat hoger en lichtharpen verlichten het plein terwijl het gras nog nat is van de dauw.


Schijn bedriegt want dit plein van maar liefst 1ha is wat er overblijft van een groen plein (dries) van 6ha dat al van in de Romeinse tijd bewoond werd. Voor meer uitleg over het belang en betekenis van een dries, verwijs ik u graag naar dit artikel op deze website over de dries van Opdorp. Het oorspronkelijke plein was zelfs 6ha groot!


Het plein heeft altijd een centrale rol gespeeld in het dorpsleven van Kaprijke. In de 15de eeuw stonden hier droogramen voor de lakennijverheid, na de 16de eeuw centraliseerde de vlasnijverheid zich hier. Op het oostelijke deel stond tot in 1891 de grafelijke windmolen.

Het ganse plein is geklasseerd als erfgoed sinds 2002.

 

Voormalig gemeentehuis

De eerste vermelding van een schepenhuis ten zuidoosten van de kerk is van 1425. Zoals meestal werd in de loop der tijd het gemeentehuis verschillende malen vernieuwd. Het huidig gebouw ten in barokstijl dateert van 1662-1663. De eerstesteenlegging vond plaats op 31 juli 1662. Dak reeds vernieuwd na brand in 1683. Linker aanbouwsel vermoedelijk uit de 18de eeuw. Door brand werd het prachtige gebouw sterk beschadigd in 1881.


Nikon Z6 met 24/200 * f/10 * 1/60 * ISO100

Links achter het gemeentehuis ziet u de statige toren van de kerk OLV-Hemelvaart.


 

Voormalige gemeenteschool

Als u in de richting kijkt van het gemeentehuis, draait u zich een kwartslag naar links om het voormalig gemeenteschooltje te zien in de typische bouwstijl van einde 19de, begin 20e eeuw. Vandaag wordt het gebruikt als bibliotheek en door andere gemeentelijke diensten.


Zeker 's ochtends zonder verkeer leek het alsof de tijd was blijven stil staan!


 

Voormalige brouwerswoning

Als we ons nog een kwartslag naar links draaien, kijkt u recht op de herenwoning van de plaatselijke brouwer. Brouwer Victor Standaert gaf in 1893 opdracht tot de bouw van dit huis met renaissance elementen. De eigenlijke brouwerij lag achter het huis.



Nikon Z6 met 24/200 * f/10 * 1/100 * ISO100

Als u nog een kwartslag draait, kijkt u op een uiterst gezellige horecazaak waar u lekker kan eten en drinken. Na de wandeling en de rit, tijd voor een hapje en een drankje!


 

Kleemkapel: gratis mirakels

De regelmatige volger van deze blog weet dat ik op mijn zwerftochten niet systematisch alle kerken en kapelletjes afdweil. Toch zijn er in Vlaanderen markante kerkjes waar een speciaal verhaal aan vasthangt.


In Kaprijke heb je ook zoiets: de Kleemkapel.


Er staan wegwijzers naar deze bijzondere plek; met Google Maps volgt u deze link.


Op het einde van de 18de eeuw werd er in de velden door twee boerenzonen een mariabeeldje gevonden waarvan niemand wist waar het vandaan kwam. De broers brachten het onder in een houten kastje dat met klei (of kleem) bestreken werd. De jonge mannen kwamen er bidden voor een positieve uitkomst van de loting (voor verplichte dienstname in het Franse leger); toen de Franse bezetter dit vernam, werd de bidplaats door de sansculottes vernietigd.

Het Mariabeeld werd echter gered en boer Matthijs bouwde in de omgeving een stenen kapel. In 1821 bouwde hij samen met een metselaar een stenen kapelletje dat in 1874 nog eens herbouwd werd in zijn huidige vorm.


Bezoek zeker ook eens het interieur en bewonder de glasramen en de kunstige houten kruisweg. U kan ook een kaarsje branden, u weet nooit waarvoor het goed is!


Aan uw natuurlijke behoeften kunt u voldoen op het authentieke "huisje" achter de kerk, compleet met hart in de deur en openingen boven- en onderaan! Het "scatologisch reukje" aan de titel van dit artikel komt allicht van onder de deur vandaan :-) Daarmee zijn bijna alle hints weggegeven op één na...


Nikon Z5 met 24-70 * f/4 * 1/20 * ISO100

Ook bijzonder is de ommegang die in vijftien staties werd gebouwd in 1932. Hieronder vindt u één voorbeeld maar tijdens uw ritje naar de kapel hebt u ongetwijfeld ook andere kapelletjes gezien.


Nikon Z6 met 24-70 * f/10 * 1/40 * ISO100





















Hiermee sluiten we ons bezoek aan Kaprijke af.


The best is yet to come!
 

Oostpolderkreek

De natuurliefhebbers weten dat het Meetjesland o.a. bekend is voor de enige prachtige kreken die ons land rijk is. De ganse streek is dan ook onderdeel van het Natura2000 programma en beschermd als natuurgebied.


Nikon Z6 met 14-30 * f/8 * 1/25 * ISO320

Deze regio kent prachtige fiets- en wandeltochten waarvan u de mooiste terugvindt op de website "Vier wandelroutes in Meetjesland krekengebied". Dit is waar u zich mag aan verwachten!


Stel uw navigatie in op het provinciaal sportcentrum "de Boerekreek", link hier. U kan er uw wagen veilig en gratis parkeren op de kleine parking vooraan.



U kan van hieruit één van de vele wandel- of fietstochten doen. Zoals eerder gezegd hierboven, heb ik deze plek bezocht op een andere dag dan de rest van de trip. Uw blogger is nogal een vroege vogel en ik was in augustus 2021 dan ook rond 6h al ter plekke.


Als u te voet van de parking wandelt naar rechts tot aan de kreek, ziet u vanzelf de steiger in het water. Volg het pijltje naar "palingbelevingsplek". U passeert eerst het Leopoldkanaal.


Met een beetje geluk treft u een dag met wat ochtendnevel wat het zicht enkel maar mooier en een tikkeltje mysterieus maakt...


We nemen nu het wegje naar beneden tussen de bomen. Vroeger werd in deze kreken enorm veel paling gevangen. Vandaag is paling één van de meest overbeviste soorten en is daarom een dure delicatesse geworden.


Nu u weet wat er achter de titel van dit artikel zit (als u het tot het einde volgehouden hebt), laat ik u graag even meegenieten van de zonsopgang:



Ik wens u veel plezier in het prachtige Meetjesland!
171 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page